ŻELE POD PRYSZNIC - SPRAWDŹ PROMOCJĘ!

masło kakaowe

Masło kakaowe pozyskiwane jest z dojrzałych owoców kakaowca, ziarna po oczyszczeniu poddaje się wytłaczaniu na ciepło. Masło kakaowe bardzo często stosowane jest w recepturach aptecznych. Uważane jest za jeden z najbardziej stabilnych tłuszczów, posiada naturalne przeciwutleniacze, które zapobiegają jełczeniu, dzięki czemu masło kakaowe nie wymaga konserwantów. W przemyśle kosmetycznym masło kakaowe stosuje się do produkcji kremów i mydeł o charakterze nawilżającym i natłuszczającym.

Masło kakaowe – działanie

Masło kakaowe jest doskonałym sposobem na ochronę skóry przed czynnikami zewnętrznymi. Wyróżnia się właściwościami nawilżającymi, uelastyczniającymi oraz wygładzającymi. Doskonale przeciwdziała podrażnieniom i przyspiesza gojenie się już powstałych ran, wspomaga zabliźnianie się i regenerację skóry. Masło kakaowe wspaniale nawilża przy jednoczesnym zapobieganiu przed utratą wody. Dlatego zaleca się jego stosowanie na skórze przesuszonej, zniszczonej, łuszczącej się, podrażnionej, ze zmarszczkami, z problemami łuszczycy i egzemy. Ponadto, masło kakaowe posiada właściwości antyoksydacyjne – znacząco spowalnia procesy starzenia się skóry.

Masło kakaowe – zastosowanie w kosmetyce

Masło kakaowe w kosmetyce powinno być stosowane w stężeniu wynoszącym 5-100%. Może być również bezpośrednio używane na skórę bez żadnych dodatkowych procesów przetwórczych. W kosmetykach masło kakaowe stosowane jest jako podstawowy element fazy tłuszczowej. Najczęściej używane jest w mydłach, kremach, balsamach oraz lotionach. Zalecane jest do stosowania w ciąży, by przeciwdziałać rozstępom. Masło kakaowe jest cudownym preparatem dla wszystkich, którzy zmagają się z problemami suchej skóry, albo chcą ją uelastycznić.

masło kakaowe